С развъждане се занимавам от 1993г., след като завърших специалност Кинология в ЛТУ-София.Развъждам кучета от породата Померански шпиц и котки от породата Сингапура.

 От 2018 г. при мен има нова порода котки Девон Рекс.

 

Померанските шпицове носят кръвни линии от развъдниците: CHAR, FINCH, CHRISCENDO, DOSSMAR, BI-MAR, FOXWORTH, KONTRAPUNKT,JAN-SHARS;WEE HEART,APPOLOETTE,DOCHLAGGIE,CHRISDENS. Вече имаме и нови линии, внесени от Русия.

Всичките ни любимци живеят с нашето семейство, не се отглеждат в клетки и са добре социализирани. Редовно участваме в изложби и наградите ни са посочени до снимките на техните собственици. Понякога имаме бебета, които търсят ново семейство.Те могат да бъдат шоу обещаващо качество или домашни любимци. Главната цел на моя развъдник е развъждане за качество, а не за количество, също отглеждане на здрави и чистокръвни котки и кучета, на които да намеря добри и обичащи ги стопани.

Не заплождам мини шпицове с померани, въпреки,че е разрешено.

Не работя с породата мини шпиц.

 

Бебетата ни не напускат дома си преди навършване на 3 месец, а померанските шпицове могат да бъдат взети в нов дом след 3-3,5-4 месечна възраст.

Всички бебета се ваксинират, микрочипират и получават родословия,независимо дали се вземат за домашни любимци  без право на заплождане, или за шоу и развъждане.

Цените на животните, взети за домашни любимци са наполовина по-ниски от тези на животните, закупени за шоу и развъждане.

ШОУ И БРИЙД КАЧЕСТВО– Животните нямат дефекти,дисквалифициращи ги според  стандарта на породата -имат правилна захапка, два тестиса при мъжките и се доближават до максимума изисквания според стандарта ,за да получават високи  оценки и титли на изложби и да получат право за развъждане.

БРИЙД КАЧЕСТВО-Животните нямат дисквалифициращи недостатъци според стандарта на породата, но не се отличават с изключителни достойнства и могат да имат допустими недостатъци/не дисквалифициращи/.Могат да бъдат използвани за развъждане и шоу, без да бъдат очаквани високи титли .

ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ-т.н. пет качество- Животните имат дисквалифициращи недостатъци според стандарта на породата и не се допускат до шоу и НЯМАТ ПРАВО ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА РАЗВЪЖДАНЕ  Те се предлагат с договор за НЕЗАПЛОЖДАНЕ и цената е наполовина по- ниска от тази на шоу и брийд качество

КУЧЕНЦА С ТЕГЛО ПОД 1,2КГ: Доста често в породата се раждат изключително дребни кученца, чието тегло като възрастни не надхвърля много 1,2кг. Тези кученца изглеждат като живи играчки и са много търсени, но уви, те не са играчки, а живи същества, които са като недоносените деца- цял живот изискват много и постоянни грижи и доста често не надживяват 5 години. Поради дребният си ръст те са предразположени към различни заболявания, които се отключват от редица независещи от собственика фактори като: силен стрес, недояждане, прегряване, измръзване, механични травми. Не препоръчвам такива померанчета за семейства с малки деца под 10-12год., поради високият риск от травми за кученцето, както и стрес фактори, както и на хора, които за първи път отглеждат куче, поради нуждата от специфични грижи и внимание. Отглеждането на такива дребни кученца е свързано с постоянен контрол на средата, храненето и чести посещения при ветеринарен лекар, поради склонността им към хипогликемия. Нормалното тегло на здравото куче порода померан е между 1,8кг -3 кг, като при породата има обратен полов диморфизъм-женските са понякога по-едри от мъжките. Тази особеност е свързана с възможността за нормално износване и раждане на приплодите.

Моля хората, които търсят супер дребни кученца да вземат горната информация под внимание!

Развъдник ,, ОК БОСС,, работи според международно приетите стандарти  и изискванията на FIFe и FCI.

Според техните изисквания всяко животно  за да се допусне до развъдна дейност трябва да е получило оценка минимум,, МНОГО ДОБЪР,, за женските  и ,, ОТЛИЧЕН,, за мъжките на изложба ,  проведена под егидата на FIFe и FCI.Животните получили по-ниски оценки не се допускат до развъдна дейност.

 Оставя се  капаро,за да се запази едно животно, в противен случай то отива при първият, който заплати неговата стойност.

 

При отказ на новия собственик от уговорената покупка , незаплащане на сумата , както и при неспазване на поетия ангажимент от страна на новия собственик , развъдникът си запазва правото да търси нов стопанин и даденото капаро не се връща.

При продажба се подписва договор в два екземпляра.

Развъдникът носи пълна отговорност за здравето  на отглежданите и продадени животни в рамките на 2 седмици след датата на продажбата, както и е на разположение за съвети и помощ при отглеждането на нашите котки и кучета в новите им домове.

При болести,  вродени  и предавани от родителите, които са се развили до навършване на едногодишна възраст, развъдникът заменя заболялото животно с ново, от същото качество, когато има налично, при представяне на медицинско свидетелство, подписано от двама, независими за двете страни ветеринарни лекари.

На новите собственици се дава подробна информация за   спецификата  на  отглеждането  и храненето при различните породи.

Развъдникът не може да поеме  отговорност за травми и болести , настъпили поради неправилно отглеждане или хранене.

Развъдникът ,,ОК БОСС,, работи с храните  на ,,HAPPY DOG ” & HAPPY CAT”- INTERQUELL,GERMANY

Развъдникът ни не работи с неродословни животни.
Развъдникът ми е регистриран в FCI през 2003г., а във FIFe-през 2005г.
Моля, напишете Вашето мнение в книгата за гости!

Благодаря Ви за отделеното време!

С Уважение: Камелия Босилкова

Кинолог, психолог,

Национален съдия 5 FCI група, 4 секция