This page requires flash plugin for your browser. Please download it from here and try again!
 
ОПИСАНИЕ
 
 
 
ОПИСАНИЕ
Име : Jouet Couguar Iris
Порода : сингапура
Пол : мъжки
Описание :

SIN мъжки

2 x CAC

NOM

10th place at Multiple Special -,,Open"Class-WCF Cat  Show  Moscow'08

 

Цвят :Сепия Агути

род.05.01.07 - 03.03.2015

Foundation
През 1075 г.Томми и Хал Медоу се завръщат в Щатите след своето пътуване в Сингапур с 3 местни кафяво тикирани котки.Тази двойка брат и сестра от едно котило и една млада котка  дават основа на породата Сингапура.Името идва от традиционното име на гражданите живеещи там/означава Град на Лъвовете в Малайзия/.
През 1981 един развъдчик ,посещава Сингапур и вижда подобна котка,с изключение на опашката ,в местния център за бездомни котки.Котката бива пренесена в САЩ и включена в развъдната програма.
Породата е приета за регистриране в СFA през 1982г.и получава статус за участие в конкурси през 1988г.През това време развъдчиците откриват че в обикновените котила се появяват  едноцветни котета,причината за което е рецесивния ген за плътен цвят.В желанието си за чистопородни развъждане много от развъдчиците премахват рецесивния ген.
 Било открито ,че от 3 поколения ,две носят този ген.
Сингапурата е котка със малко до средно по размер тяло, мускулесто, покрито с къс и много фин косъм.Напълно съзрялата женска тежи5-6 паунда, а мъжкият - 6-8 паунда. Големите ,леко заострени уши заедно с големите бадемовидни очи  са част от характеристиките на тази порода. Опашката е тънка ,малко по-къса от дължината на тялото,с леко заострен върх.     
Цвета на косъма е тикирано таби-отделният косъм има отделни секции от тъмен и светъл цвят  ,като обикновено две тъмни линии се разделят от две светли ,като краят на косъма е с тъмен връх.Коремът и вътрешните части на краката,както  и брадичката носят цвета на светлите линии.
При Сингапурата е признат само един цвят-сепия агути,тъмен кафяв тикинг върху основа от топъл цвят на стара слонова кост.
Породата е описана от СFA като активна,любопитна и игрива по темперамент.Котките са много чувствителни  и обожават човешко внимание.Обичат да се качват по високи места,даващи добра видимост .
Здравето на породата доста се влия от т.н.,,uterine inertia,,-невъзможност да избута навън плода, поради мускулна слабост.Това състояние е забелязано в една от котките, дала основата на породата и се среща при някои женски и до днес.За такива случаи се препоръчва оперативно израждане на котетата.
Не съществуват други  генетично познати здравословни проблеми при Сингапурата,но развъждащите породата имат дълбоки опасения отн.генетичното разнообразие ,поради близкия инбридинг,породен от малкия брой котки.
ДНК анализът извършен на породата/вкл. и на породата  Бурмезе/ показва поне 22 различни линии .
Възможността от заплождане с друга порода за повишаване на генетичното разнообразие вече е повдиган сред развъдчиците,но не е окончателно приет  , като за предпочитане е идеята да се работи с котки извън Щатите, с по-малко близкородствени котки. 

Родословие :  

Int. Ch. Alor Star's Radar
of Jouet-Cougar

Alor Star's Skidder

CH Catera's Gnome III.

CFA CH USAF's Jumping
Jehosaphat of Squire

GC Sayang's Cattleya of Catera

Alor Star's Allie Mae

CFA GC Jademountain S'pore G
nome of Sayang

CH Alor Star's Demi-Taz

Alor Star's Allie Mae

CFA GC Jademountain S'pore
Gnome of Sayang

CFA CH USAF's Muka Saya
of Jademountain

Donte's Little Pebbles
of Jademountain

CH Alor Star's Demi-Taz

CFA GC Sayang Manis
Pusat Kuching DM

CH Alor Star's Tarantella

Int. Ch. Peediepurrs Querida
of Jouet-Cougar

Shiverdens Bo Jangles

Goldenmedley Boris Karloff

Short Stuff of Goldenmedley

Goldenmedley Butter Three

Jubilation Elan of Sing-Sing

CFA GC Jubilatium Elf

Minnsing Cherokee

Singingpurrs Kiara Capucin

CFA GC Nuance Mara's
Nuance Jackson

CFA GC&GP Srimata Kuning
of USAF

CFA GC USAF's Kuching
Pest DM

Singingpurrs Sayonara

Dinastithai Singingpurrs
Soiaskder

Singingpurrs Sezanne